...

سوئیفت چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد؟

سوئیفت (SWIFT) یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین شبکه‌های ارتباطی و مخابراتی در حوزه مالی و بانکی در سطح بین‌المللی است که امکان تبادل اطلاعات و دستورالعمل‌های مالی به صورت ایمن و مطمئن بین بانک‌ها، مؤسسات مالی و سایر نهاد‌های فعال در این حوزه را فراهم می‌کند. سوئیفت در سال ۱۹۷۳ میلادی با همکاری ۲۳۹ بانک از ۱۵ کشور اروپایی و آمریکای شمالی و با هدف جایگزینی روش‌های ارتباطی قدیمی و غیراستاندارد و ایجاد یک سامانه جهانی استاندارد برای تسهیل مبادلات مالی بین‌المللی راه‌اندازی شد.

امروزه بیش از ۵۰ سال از تأسیس سوئیفت می‌گذرد و این شبکه توانسته است به یکی از پایه‌های اصلی نظام مالی بین‌الملل تبدیل شود. سوئیفت در حال حاضر بیش از ۱۱ هزار عضو در بیش از ۲۰۰ کشور جهان دارد که روزانه بالغ بر ۳۳. ۶ میلیون عملیات مالی اعم از انتقال وجوه، تأییدیه‌ها و دیگر اسناد مالی را از طریق این شبکه انجام می‌دهند. علاوه‌بر بانک‌ها و مؤسسات مالی، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، صرافی‌ها، شرکت‌های بیمه و سایر نهاد‌های فعال در بازار‌های مالی هم از اعضای سوئیفت محسوب می‌شوند.

تعداد اعضا و حجم عملیات روزانه سوئیفت، نشان‌دهنده اهمیت و جایگاه رفیع این شبکه در تسهیل مبادلات مالی بین‌المللی است.

 

اعضای سوئیفت

سوئیفت به عنوان یک شبکه بین‌المللی مخابراتی و مالی، کاربران متنوعی از سراسر دنیا دارد که بر اساس نوع فعالیت و حوزه‌ کاری‌شان می‌توان آن‌ها را طبقه‌بندی کرد؛ اما به طور کلی، کاربران اصلی سوئیفت را می‌توان به دو دسته اعضای مستقیم و غیرمستقیم تقسیم نمود.

اعضای مستقیم سوئیفت شامل بانک‌ها، مؤسسات مالی و اعتباری، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، صرافی‌ها، شرکت‌های بیمه و سایر نهاد‌ها و مؤسساتی هستند که به نوعی در حوزه‌ بازار‌های مالی و پولی فعالیت می‌کنند. این دسته از کاربران می‌توانند به‌طور مستقیم و بدون واسطه از خدمات سوئیفت برای انتقال اطلاعات و دستورالعمل‌های مالی و همچنین انتقال ارز بین بانکی استفاده کنند.

 

مزایای سوئیفت

سوئیفت به عنوان یک شبکه ارتباطی و مالی بین‌المللی، نقش محوری در تسهیل و تسریع تبادلات مالی بین کشور‌ها ایفا می‌کند. کاربرد اصلی سوئیفت، انتقال سریع، ایمن و ارزان پول و اسناد مالی بین بانک‌ها و مؤسسات مالی در سراسر جهان است.

سوئیفت با اتصال بانک‌ها و مؤسسات مالی به یک شبکه ارتباطی منسجم، امکان حواله‌های آنی ارزی را بین کشور‌های مختلف فراهم می‌کند. استفاده از سوئیفت، هزینه‌های انتقال پول به خارج از کشور را به طور چشمگیری کاهش داده و سرعت آن را هم به شدت افزایش داده است. مردم می‌توانند برای  حواله دلار به آمریکا، حواله یوان به چین و یا حواله روپیه به هند از سیستم سوئیفت استفاده کنند.

علاوه‌بر این، سوئیفت بستری ایمن و مطمئن برای تبادل الکترونیکی انواع اسناد و مدارک مالی مانند صورت حساب‌ها، گواهی‌نامه‌ها و تأییدیه‌ها بین بانک‌ها و مؤسسات مالی فراهم می‌کند.

از دیگر مزایای سوئیفت می‌توان به سرعت بالای انتقال اطلاعات، امنیت و قابلیت اطمینان بسیار بالا، کاهش خطا‌های انسانی، استانداردسازی پیام‌ها، در دسترس بودن ۲۴ ساعته و قابلیت ردیابی تراکنش‌ها اشاره کرد.

به طور کلی سوئیفت با ارائه زیرساختی نوین در حوزه مبادلات مالی، نقش مهمی در تسهیل تجارت بین‌الملل و انتقال سریع و ارزان پول در سطح جهان ایفا می‌کند و مزایای فراوانی برای کاربران خود دارد.

 

تلاش برخی بانک‌ها برای دور زدن تحریم‌ها

تحریم سوئیفت ایران در سال ۱۳۹۰ باعث بروز مشکلات عدیده‌ای برای نظام بانکی کشور شد. با توجه به اختلافات فزاینده بر سر مسائل هسته‌ای ایران، در اواخر سال ۱۳۹۰ شمسی و مطابق با تحریم های اروپایی، سیستم سوئیفت بانک مرکزی ایران متوقف شد. اگرچه این تحریم ها نتوانست تبادلات مالی بانک های ایرانی با دنیا را به‌طور کامل قطع کند؛ اما ایران را در عملیات بانکی و ارزی خود با زیان جبران ناپذیری مواجه ساخت.

برخی از بانک های تحریم شده با اجاره خطوط تلفنی از کشورهایی مانند امارات، ترکیه و چین توانستند به نوعی از خدمات شبکه سوئیفت استفاده کنند و نقل و انتقالات را انجام دهند. همچنین بر اساس دستور دادستانی ترکیه، بانک‌هایی که تحریم نشده‌بودند به عنوان واسط عمل کردند. اما همه این راه‌ها کار را بسیار کند و پر هزینه پیش می‌برد.

سوئیفت زمانی که حجم پیام‌های ارسالی در یک کشور زیاد باشد، در آن کشور سایت تأسیس می‌کند؛ اما اگر حجم پیام‌ها کم باشد، از سایت کشورهای همسایه استفاده می‌شود. به همین دلیل، توسعه سوئیفت در ایران باید هرچه سریع‌تر انجام شود. سایت سوئیفت باید زیر نظر یکی از دو مرکز عملیاتی سوئیفت در هلند و آمریکا باشد. انتخاب مرکز عملیاتی بستگی به موقعیت جغرافیایی کشور دارد. وجود دو مرکز برای پشتیبانی در صورت بروز مشکل در یکی از آن‌هاست.

انتقال پیام‌ها در سوئیفت از طریق خط تلفن ثابت و مودم انجام می‌شود. به منظور افزایش امنیت و مواقع اضطراری، کاربران باید یک شماره تلفن پشتیبان هم معرفی کنند. در مجموع، تحریم سوئیفت در سال 90 مشکلات عمده‌ای را برای نظام بانکی ایران ایجاد کرد که نشان دهنده ضرورت توسعه سریع زیرساخت‌های بومی مشابه در کشور است.

 

عدم دسترسی مستقیم افراد و شرکت‌ها

به دلیل اینکه سوئیفت یک شبکه مخابراتی و مالی بین بانکی و صرافی‌هاست، افراد و شرکت‌ها نمی‌توانند به صورت مستقیم از خدمات آن استفاده کنند. آن‌ها برای بهره‌مندی از مزایای سوئیفت باید از طریق بانک‌ها و مؤسسات مالی عضو این شبکه اقدام کنند.

به عنوان مثال، هرگاه فرد یا شرکتی قصد انتقال وجه به خارج از کشور را داشته باشد، می‌تواند با مراجعه به یکی از صرافی‌های عضو سوئیفت، درخواست ارسال حواله ارزی از طریق این سیستم را بدهد. بانک پس از بررسی‌های لازم و دریافت هزینه‌ مربوطه، اقدام به ارسال حواله ارزی مشتری از طریق شبکه سوئیفت می‌نماید.

همچنین افراد و شرکت‌ها می‌توانند از طریق بانک‌های عضو، درخواست انتقال اسناد و مدارک مالی مورد نیاز خود به سایر کشور‌ها را از طریق سوئیفت مطرح کنند. البته هزینه‌ای متناسب با نوع و حجم تراکنش توسط بانک دریافت می‌شود.

 

در پایان می‌توان گفت که سوئیفت به عنوان یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین شبکه‌های ارتباطی و مالی در سطح بین‌المللی، نقش به‌سزایی در تسهیل و تسریع تجارت و تبادلات مالی بین کشور‌ها ایفا کرده است.

این شبکه با ارائه زیرساختی امن و مطمئن برای انتقال آنی پول و اطلاعات مالی بین بانک‌ها و مؤسسات مالی، باعث شده است تا هزینه‌های مبادلات بین‌المللی به شدت کاهش یابد و سرعت این مبادلات هم به طرز چشمگیری افزایش پیدا کند.

آشنایی با نحوه عملکرد سوئیفت و بهره‌مندی از مزایای آن می‌تواند به افراد، شرکت‌ها و مؤسسات مالی کمک شایانی در انتقال سریع، ارزان و ایمن وجوه نقد و اسناد مالی به سراسر دنیا کند. بنابراین توصیه می‌شود علاقه‌مندان به فعالیت‌های مالی و تجاری بین‌المللی، حتماً با نحوه کارکرد سوئیفت و مزایای آن آشنا شوند. اگر سوالی دارید و یا نیاز به اطلاعات تکمیلی در مورد سوئیفت داشتید با ما در صرافی احمدیانی در تماس باشید و از تجارب ما در این حوزه بهره مند شوید.

 

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
پیمایش به بالا